Menu

Ohjeet ja tuki

Kuinka nopeasti sähkösopimus tulee voimaan?

Sähkösopimuksen voimaantulo herättää kysymyksiä erityisesti muuton tai sähköyhtiön vaihdon yhteydessä. Kukaan ei halua saapua uuteen kotiin ilman sähköä, maksaa turhaan vanhan asunnon kulutuksesta tai jäädä jumiin ylikalliiseen sopimukseen

Tässä artikkelissa käsitellään, kuinka nopeasti sähkösopimus voi astua voimaan ja mitä kannattaa tehdä, jotta sähköt toimivat heti tarvittaessa.

Milloin sähkösopimus astuu voimaan? – 4 tilannetta

Sähkösopimuksen voimaantulo riippuu tilanteesta: onko kyseessä täysin uusi sopimus, sopimuksen vaihto saman sähköyhtiön sisällä, muutto uuteen asuntoon vai katkaistujen sähköjen uudelleenkytkentä.

1. Uusi sähkösopimus saman sähköyhtiön kanssa

Jos solmit uuden sopimuksen nykyisen sähköyhtiösi kanssa, voimaantulo on nopeaa. Sopimus voi alkaa 1–3 päivän kuluessa, sillä aiempaa sopimusta ei tarvitse irtisanoa erikseen.

Lain vaatima 14 päivän irtisanomisaika ei koske tällaisia tilanteita.

Joillakin sähköyhtiöillä on automaattinen käsittelyjärjestelmä, jolloin sopimus voi astua voimaan jopa samana päivänä, jos se tehdään arkipäivänä aamupäivällä.

2. Sähköyhtiön vaihtaminen

Sähköyhtiön vaihdossa sopimuksen alkaminen kestää pidempään, koska sähkömarkkinalaki edellyttää 14 vuorokauden ilmoitusajan sähkönmyyjää vaihdettaessa.

Määräaikaisen sopimuksen kohdalla uusi sopimus astuu voimaan vasta edellisen sopimuskauden päätyttyä. Määräaikaisen sopimuksen katkaiseminen on käytännössä mahdotonta, ellei kyseessä ole muutto tai Force Majeure.

Vinkki: Tarkista nykyisen sopimuksesi ehdot ennen vaihdosta päättämistä. Joillakin sähköyhtiöillä voi olla joustavia käytäntöjä, jotka mahdollistavat nopeamman siirtymisen.

3. Sähkösopimus muuton yhteydessä

Muuton yhteydessä sähkösopimus pitää tehdä viimeistään 5 vuorokautta ennen toivottua aloituspäivää, tosin joillekin sähköyhtiölle riittää 1 vuorokausi. Sopimus kannattaa kuitenkin tehdä mielelään 2 viikkoa etukäteen, jotta sähköt ovat varmasti päällä muuttopäivänä. Sopimus astuu voimaan sinä päivänä, jonka ilmoitat sopimuksen alkamispäiväksi. Jos asunnossa on jo sähkö kytkettynä, uuden sopimuksen voimaantulo ei aiheuta katkoksia.

HUOM! Jos sähkö on katkaistu, verkkoyhtiöltä voi mennä 1–5 arkipäivää sähköjen kytkemiseen, ja joissain tapauksissa pikakytkentä voi olla mahdollinen lisämaksusta.

4. Katkaistujen sähköjen uudelleenkytkentä

Jos sähkö on katkaistu, verkkoyhtiöltä on tilattava fyysinen kytkentä.

Normaalisti sähkö kytketään seuraavana arkipäivänä, jos sopimus tehdään ennen iltapäivää.

Pikakytkentä voi olla mahdollinen lisämaksusta (hinta voi vaihdella 20–100 euroa).

Jos sähkö on ollut pitkään poikki, verkkoyhtiö saattaa edellyttää sähkömittarin tarkistusta ennen kytkentää, mikä voi pidentää käsittelyaikaa.

Huolellinen ennakointi varmistaa, että sähköt toimivat heti tarvittaessa ja vältät ylimääräiset viiveet sekä mahdolliset lisäkustannukset.

Asunto pimeänä? Toimi näin!

Soita sähköyhtiöön

Nopein tapa varmistaa sähkösopimuksen voimaantulo on soittaa suoraan sähköyhtiön asiakaspalveluun.

  • Verkossa tehdyt sopimukset voivat joskus jäädä käsittelyjonoon, mutta puhelimitse tehty sopimus voidaan hyvällä tuurilla saada voimaan jopa saman päivän aikana.

  • Asiakaspalvelija voi tarkistaa verkkoyhtiön aikataulut ja varmistaa, onko sähkö jo kytketty.

Kun soitat sähköyhtiöön, varmista seuraavat asiat:

  • Onko sopimus rekisteröity järjestelmään?

  • Milloin sähköt on määrä kytkeä?

  • Onko verkkoyhtiö saanut kytkentäpyynnön?

  • Onko mahdollista saada pikakytkentä tai nopeutettu sopimuksen käsittely?

Tarkista sähköyhtiön verkkopalvelu

Useimmilla sähköyhtiöillä on mahdollisuus tehdä sopimus suoraan verkkosivujen kautta.

  • Joillakin yhtiöillä verkkosopimukset käsitellään automaattisesti, jolloin sopimus voi astua voimaan saman päivän aikana.

  • Jos käsittely vaatii manuaalista vahvistusta, sopimuksen alkaminen voi viivästyä seuraavaan arkipäivään.

Vinkki: Tarkista sähköyhtiön verkkosivuilta, tarjoavatko he "sähköt heti" -palvelua. Tällöin sopimus voidaan aktivoida automaattisesti ilman asiakaspalvelijan käsittelyä.

Pyydä pikakytkentä verkkoyhtiöltä

Jos sähkö on katkaistu, nopein tapa saada sähköt takaisin on tilata pikakytkentä verkkoyhtiöltä.

  • Pikakytkentä maksaa yleensä 20–50 euroa. Iltaisin ja viikonloppuisin hinta voi olla korkeampi.

  • Joillakin verkkoyhtiöillä pikakytkentä onnistuu jopa muutamassa tunnissa, mutta tavallisesti sähköjen kytkeminen vie 1–5 arkipäivää.

Tarkista, ettei sähkökatko johdu sulakkeista

Jos sähköt eivät toimi, vaikka sopimus on voimassa, ongelma voi liittyä sulakkeisiin tai pääkytkimeen.

  • Edellinen asukas on saattanut sulkea sähköt lähtiessään.

  • Kerrostaloasunnoissa sulakkeet voivat sijaita joko sähkökaapissa huoneiston sisällä tai rappukäytävässä.

  • Omakotitaloissa sähkökatkos voi liittyä pääsulakkeisiin tai sähkömittarin asetuksiin.

Jos sähköjen pitäisi olla päällä, mutta ne eivät toimi, ota yhteyttä isännöitsijään tai huoltoyhtiöön, jotta tilanne voidaan selvittää.

Yhteenveto – Näin varmistat, että sähkösopimus astuu voimaan ajoissa

- Tee sähkösopimus ajoissa muuttaessasi – Suositeltava aikataulu on vähintään 5 vuorokautta ennen muuttoa, mutta mielellään 2 viikkoa ennen sopimuksen alkamista. Ehdoton takaraja on viisi päivää ennen muuttoa.

- Jos tarvitset sähköt nopeasti, ota yhteyttä sähköyhtiöön puhelimitse – Verkkopalveluiden kautta tehty sopimus voi viivästyä käsittelyssä, mutta asiakaspalvelun kautta sopimus voidaan usein aloittaa heti.

- Jos sähköt eivät ole päällä, tarkista ensin sähkökaappi ja sulakkeet – Jos pääkytkin on pois päältä tai sulakkeet ovat irti, sähkön saanti voi olla kiinni vain yksinkertaisesta kytkennästä.

- Jos sähkö on katkaistu, verkkoyhtiön kytkentä voi kestää 1–5 arkipäivää – Joillakin verkkoyhtiöillä on tarjolla pikakytkentäpalvelu lisämaksusta.

- Kilpailuta sähkösopimus ennen sopimuksen tekoa – Eri sähköyhtiöiden tarjoukset ja sopimusehdot voivat erota merkittävästi toisistaan.

Kilpailuta sähkösopimus helposti Kilpailuttaja.fi -palvelussa ja löydä itsellesi sopivin vaihtoehto. Klikkaa tästä kilpailuttamaan