Menu

Ohjeet ja tuki

Liikennevakuutus

Kaikilla liikenteeseen käytettävillä moottoriajoneuvoilla on oltava lakisääteinen liikennevakuutus.

Liikennevakuutuksen korvauspiiri
Liikennevakuutusmaksu
Vakuutuksen alkaminen ja päättyminen

Kilpailuttaja.fi sivustolla voit vertailla autovakuutuksia ja löytää itsellesi edullisimman vakuutuksen »

Liikennevakuutuksen korvauspiiri

Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan ajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutuneita henkilö- ja omaisuusvahinkoja liikennevakuutuslain mukaisesti. Korvauksen piiriin kuuluvat kaikki henkilövahingot sekä vastapuolen omaisuusvahingot. 

Liikennevakuutuksen korvauspiirin ulkopuolelle jäävät omalle ajoneuvolle ja autossa olleelle omaisuudelle aiheutuneet vahingot. Korvattavia ovat kuitenkin ajoneuvossa olleiden matkustajien henkilökohtaisille käyttöesineille aiheutuneet vahingot. 

Liikennevakuutus on voimassa kaikissa Euroopan talousalueen (ETA) valtioissa sekä vihreän kortin (Green Card) yleissopimukseen liittyneissä ETA:n ulkopuolisissa valtioissa. Esimerkiksi Venäjälle matkustettaessa on kuitenkin syytä ottaa huomioon, että vaikka suomalainen liikennevakuutus on vihreän kortin mukaisesti voimassa myös Venäjällä, saattaa  vakuutusturva olla rajallinen ETA-alueen ulkopuolisissa maissa. Tämä tarkoittaa sitä, että vahingot korvataan kyseisen maan lainsäädännön mukaan. Tarkista aina ennen ulkomaille lähtöä omasta vakuutusyhtiöstäsi liikenne- ja autovakuutuksesi voimassaolo maissa, joihin aiot matkustaa.

Löydät liikennevakuutuksesta yksityiskohtaisempaa tietoa Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta.

Liikennevakuutusmaksu

Vakuutusmaksuun vaikuttavat ajoneuvon merkki ja malli, haltijan kotikunta, bonusluokka, keskittämisetu, maksutapa-alennus sekä moottoripyörillä tehopainosuhde. Autojen ja moottoripyörien vakuutusten hinnoitteluun vaikuttavat myös haltijan ikä sekä sukupuoli. Ikä ja sukupuoli korottavat tai alentavat perusvuosimaksua. 

Jos auto on poissa liikenteestä yhtäjaksoisesti vähintään 30 päivää, hyvitetään liikennekäytöstä poistoaika (seisonta-aika) liikennevakuutusmaksusta. 

Vakuutuksen alkaminen ja päättyminen

Liikennevakuutus tulee voimaan vakuutushakemukseen merkittynä ajankohtana, aikaisintaan hakemuksen allekirjoituspäivänä. Voimaantulo edellyttää, että vakuutusyhtiö hyväksyy hakemuksen.

Vakuutuksenottaja voi irtisanoa vakuutuksen kesken vakuutuskauden. Liikennevakuutus lakkaa ilman irtisanomista, kun ajoneuvo poistetaan rekisteristä tai sen omistusoikeus vaihtuu.

Kilpailuta autovakuutuksesi nyt helposti laskurillamme »