Menu

Ohjeet ja tuki

Usein kysyttyä sähkösopimuksista

Kilpailuttaja.fi sivustolla voit vertailla sähkön hintaa ja löytää itsellesi edullisimman sähkösopimuksen »

Muuttuuko sähkönsiirron hinta sähkönmyyjää vaihdettaessa?

Sähkönsiirron hinta ei saa muuttua myyjää vaihdettaessa. Paikallinen sähköverkkoyhtiö vastaa sähkönsiirrosta asiakkaalle. Verkkoyhtiön on toimitettava sähköä yhtäläisin hinnoin ja ehdoin myyjästä riippumatta.

Poikkeuksena ovat ns. lakkautetuilla tariffeilla eli sähkötuotteilla olleet asiakkaat, jotka joutuvat valitsemaan uuden siirtotariffin siirtyessään kilpailun piiriin ja tekemään uuden sopimuksen sähkönsiirrosta verkkoyhtiön kanssa. Kilpailuttaja.fi-tarjouslaskuri ilmoittaa, mikäli tuote on ns. lakkautustuote.

Muuttuvatko yösähkön kellonajat myyjää vaihdettaessa?

Aikatariffeissa noudatetaan yleensä (ainakin Kilpailuttaja.fi-palvelun edustamien sähköyhtiöiden tapauksessa) paikallisen sähköverkkoyhtiön aikavyöhykkeitä eli kellonaikamäärittelyitä. Aikasähkön aikajaottelu ei muutu myyjää vaihdettaessa. Yösähkön alkamisaika ja kesto pysyy ennallaan myyjästä riippumatta.

Mitä sähkönmyyjän vaihto maksaa?

Myyjän vaihto ei maksa mitään. 

Voiko myyjän vaihtuessa tulla sähkökatkos?

Ei voi. Sähkönmyyjän vaihtuminen ei aiheuta mitään muutoksia sähkönjakelussa. Myyjän vaihto ei myöskään edellytä minkäänlaisia kytkentöjä tai laiteasennuksia. 

Voiko sähkön laatu huonontua?

Kilpailuttamisella ei ole vaikutusta sähkön laatuun. Lain mukaan paikallinen sähköverkkoyhtiö vastaa asiakkaille siirretyn sähkön laadusta. Sen on toimitettava asiakkaalle hyvälaatuista sähköä riippumatta siitä, miltä yhtiöltä asiakas sähkönsä ostaa. Sähkö on hyvälaatuista, kun sen jännite ei vaihtele ja sähkökatkot ovat harvinaisia. Jännitteen laatu on määritelty kansainvälisissä standardeissa. 

Mistä sähkö tulee kilpailuttamisen jälkeen?

Käytännössä ei voida osoittaa, mistä voimalaitoksesta tietyssä kohteessa kulutettu sähköenergia kulloinkin tulee. Voimalaitokset syöttävät tuottamansa sähköenergian valtakunnanverkkoon, josta sähköverkkoyhtiöt siirtävät sen verkkoonsa liittyneille sähkönkäyttäjille. 

Onko vihreää sähköä olemassa?

Kaikki sähkö on käytön kannalta samanlaista, mutta sähkön tuotantomuodot vaihtelevat. Teknisesti ajateltuna kuluttaja ei voi tietää, millä tavalla tuotettua sähköä juuri hänen kotiinsa tulee. Sähköhankintojaan suuntaamalla kuluttaja kykenee kuitenkin tukemaan hyväksi katsomiaan energiantuotantomuotoja, sillä sähkön myyjä tuottaa valtakunnanverkkoon sovitun määrän asiakkaan valitsemalla tavalla tuotettua sähköä.

Kilpailuta sähkösopimuksesi nyt helposti laskurillamme »